Over de loop

De Midden Drenthe Expeditie is opgezet als een variant van een WAMPEX (www.wampex.nl). De naam WAMPEX is afkomstig van Weekend AMPhibische EXpeditie.
Om de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met het fenomeen WAMPEX hebben wij in Westerbork een lichtere uitvoering gemaakt: de Midden Drenthe Expeditie. Uitgangspunt hierbij is dat het voor een ieder die een zondagmiddagwandeling in de bossen kan volhouden te doen zou moeten zijn zonder te hoeven beschikken over speciale vaardigheden.

Hoe gaat dat nu zo'n Midden Drenthe Expeditie.
De tocht wordt op een zaterdagavond in groepjes van 4 tot 7 personen te voet afgelegd vanaf een startplaats. Het is de bedoeling dat je groep plm. een uur voor je starttijd aanwezig is op de startlocatie om je hier voor te kunnen bereiden op de tocht. De route is, als je in een keer goed loopt, ongeveer 6,5 kilometer. Ook als je afwijkt van de geplande route moet het mogelijk zijn zo rond middernacht bij de finishlocatie te zijn.

De tocht zelf
Bij de start ontvang je de eerste informatie die nodig is om de tocht te kunnen volbrengen.
De tocht zelf bestaat uit een aantal op elkaar aansluitende routes. Het eindpunt van de ene route is altijd, binnen een straal van 10 meter, het startpunt van de volgende route. Deze routes staan in het routeboekje, ontvang je bij de start of kan worden verkregen gedurende het lopen van de tocht. De routes in het boekje hoeven niet in de juiste volgorde in het boekje te staan, maar moeten wel altijd op volgorde gelopen worden beginnend bij route 1. Het routeboekje ontvang je bij een van de posten; dat hoeft niet bij de start te zijn! Tijdens de routes zijn letters te vinden die doorgegeven moeten worden via je online "letterkaart" zorg dus voor een opgeladen telefoon met internetverbinding.

Nauwkeurig lezen en een goede zaklamp
Niet onbelangrijk tijdens een Midden Drenthe Expeditie is dat de routes nauwkeurig gelezen moeten worden. De volgende beschrijving kan na een paar uur lopen in het donker heel verkeerd worden uitgelegd.
Onderschat vooral de noodzaak van een goede zaklantaarn niet. Het overgrote deel van de routes zal via onverlichte paden lopen waar je zonder zaklantaarn nog geen hand voor je ogen kunt zien. Je hebt je zaklantaarn niet alleen nodig om te kunnen zien waar je loopt, maar ook vooral om te kunnen lezen waar je langs moet lopen. Omdat je dus continue met je lamp aanloopt, is het ook van belang om voldoende reserve batterijen bij je te hebben. Ga er van uit dat je je zaklantaarn minimaal 4 uur achter elkaar hebt branden.

Posten onderweg
Onderweg zijn meerdere posten. Bij deze posten moet soms een opdracht worden uitgevoerd. Een post die door niemand gemist mag worden, is de sjokopost. Hier worden de deelnemers voorzien van een hapje en een drankje om, als dit nodig is, de moraal weer wat op niveau te brengen.

Informatie over de Midden Drenthe Expeditie? Vul het contactformulier in (of bel met Eric Eefting 06-54340427).